BeeldBuddy in finale ondernemerspitch Almere - BeeldBuddy

[#if coverImage??]
  [#if coverImage?is_hash]
    [#if coverImage.alt??]
      ${coverImage.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]

BeeldBuddy in finale ondernemerspitch Almere

Inzending is een van de tien finalisten

2020-07-05 Almere - BeeldBuddy is geselecteerd voor de finale van de Almeerse Ondernemerspitch. Als een van de 10. De inzending:

Van Bloemen tot BeeldBuddy

Op 10 april stond Ali B bij het verzorgingstehuis Padua in Tilburg om bloemen uit te delen voor de verzorgenden en bewoners. De week ervoor hadden we mijn moeder vanuit dat tehuis begraven. De zes weken daarvoor had ze haar kinderen niet gezien, haar kleinkinderen niet, haar achterkleinkind niet. Volgens mijn zus is ze van eenzaamheid gestorven. Of dat echt zo is, weet ik niet. Ze was al op leeftijd, en bellen via de telefoon kon ze niet zelfstandig evenmin als beeldbellen via een telefoon. Zelfs met hulp van welwillende verzorgenden was het niet niet mogelijk contact te onderhouden. Mijn moeder was niet de enige. Er zijn duizenden schrijnende gevallen bekend, in Nederland, Belgi├ź, de hele wereld.

Met houtje-touwtje-oplossingen is geprobeerd iets van contact tussen bewoners in volledig afgesloten tehuizen en het thuisfront te onderhouden. Soms via het venster - maar er was zelfs een tehuis in Ekeren die hekken plaatste om dat te voorkomen: ouderen op hoger liggende verdiepingen zouden jaloers kunnen worden. Verder hebben we bouwstellingen gezien, drones, bloemen, orkesten, gebak,  zorgrobotjes. Alles goed bedoeld, en een klein beetje helpt het. Nu is er wat meer bezoek mogelijk, maar met allerlei regels. En soms zullen tehuizen weer dicht gaan. Verkoudheid, snotteren, welk kind heeft dat niet? Dan niet naar opa of oma. Afhankelijk van de trein en in een risicogroep? Dan niet naar opa of oma. Andere kleinkinderen zijn deze week al geweest? Dan niet naar opa en oma.

Met de BeeldBuddy willen we iets doen aan het contactgebrek. Iets dat werkt tijdens de crisis die we nu hebben, maar ook voor de jaren die nog gaan komen, met of zonder crisis.

Met de BeeldBuddy maken we langdurig priv├ęcontact mogelijk tussen bewoner en thuisfront. Via de BeeldBuddy kan een bewoner aanwezig zijn bij het thuisfront en meekijken met wat de kleinkinderen aan het doen zijn, praten met de kinderen, of gewoon alleen maar er zijn. 

Bij contact via telefoon of beeldbellen met een telefoon moet je praten, een gesprek op gang houden. Via de BeeldBuddy kan dat ook, maar dan zonder dat de verzorgende of een verzorgende een telefoon hoeft vast te houden. Bij contact via de BeeldBuddy is het niet erg als het gesprek stil valt, het is niet eens erg als er geen of nauwelijks een gesprek is. Aanwezigheid is een belangrijke vorm van contact.

O ja, voor gebruik van de BeeldBuddy hoeft de bewoner geen mondmasker te dragen. Ook het thuisfront hoeft dat niet. Wel zo handig voor kleine kinderen die het gebruik ervan niet zo goed begrijpen. 

Hoe werkt het? Denk aan een groot beeldscherm. Denk dan nog enkele maten groter. Via het grote beeldscherm kan de bewoner meekijken met een huiskamer bij het thuisfront. Prive meekijken. Langdurig meekijken. Aanwezig zijn.

Aan het grote scherm zit een goede camera gekoppeld. Er zitten een zeer goede microfoon en zeer goede luidsprekers aan gekoppeld. Denk aan goede audio, maar dan nog een slagje beter. 

Het geheel wordt aangestuurd door een klein computertje dat ook de verbinding met het thuisfront legt. De internetverbinding gaat via 4G mobiel internet - de WiFi in tehuizen is niet altijd betrouwbaar.

De BeeldBuddy wordt door een verzorgende of vrijwilliger de kamer van de bewoner binnengereden en aangezet. De rest gaat automatisch. De BeeldBuddy kan worden gedeeld. Dus 's ochtends bij de ene bewoner, 's middage bij de andere. Alles veilig afgeschermd. Niet afhankelijk van wel of niet aanwezige computerkennis.

We denken aan een vloot van BeeldBuddies. Een vloot die altijd aan het werk is, altijd zorgt dat er een bewoner aanwezig kan zijn in een thuisfront huiskamer. Maar zijn ze op een plek harder nodig, bijvoorbeeld omdat een tehuis in volledige lockdown moet, dan wordt een deel van de vloot daarheen gedirigeerd om te zorgen dat alle bewoners er tijdens de lockdown een op de kamer hebben. Een betaalbaar financieringsmodel zorgt dat het overal door iedereen gebruikt kan worden.

Met verschillende Almeerse bedrijven en steun van anderen zijn we het BeeldBuddy concept aan het implementeren. 

Uiteraard is de BeeldBuddy maar een deel van de oplossing. Maar als Ali B. de volgende keer weer bloemen naar een verzorgingstehuis in lockdown brengt, kan elke bewoner die via de BeeldBuddy trots laten zien aan de kleinkinderen.

http://beeldbuddy.com

https://www.hetkaninalmere.nl/ondernemersstaansterk/ondernemerspitch